Logo-concertzaal
Alexander Ullman semi final (Geschreven pers)

"Wanneer ik Liszt speel voel ik me vrijer en zekerder van mijn zaak."

Alexander Ullman

Anna Fedorova: Doordringen tot de kern van de muziek

Geschreven door Redactie in Artiesten, Anna Fedorova, Interviews, Benedict Kloeckner op 23 december 2014

Van de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw naar de Edesche Concertzaal; voor Anna Fedorova is het maar een kleine stap. De in Kiev geboren pianiste reist de wereld rond voor recitals, optredens als concertpianiste en voor kamermuziekconcerten. In het Zwitserse Verbier trof ze twee jaar geleden cellist Benedict Kloeckner. Met hem komt ze naar Ede.

Luister live naar deze topmuzikanten op zaterdag 7 februari in de intieme setting van de Edesche Concertzaal! 

EC-interview-Anna-Fedorova-knip

Opgegroeid tussen de klavieren

Pianiste Anna Fedorova kijkt uit naar haar optreden in Ede, al ziet ze een klein beetje op tegen de kou. Ze is net terug van enkele weken Brazilië en is daar nog vol van. “Het was bijzonder te ervaren hoe de mensen daar reageren op mijn muziek, ik zag in hun ogen hoe benieuwd en enthousiast ze waren”, vertelt de pianiste vanuit haar woonplaats Londen. Met ouders die beiden professioneel piano speelden, groeide Fedorova op tussen de klavieren. “Ik herinner me sinds mijn vroegste jeugd niet anders dan het geluid van de piano in huis, als mijn ouders studeerden of leerlingen ontvingen. Ze gaven me les en tot mijn 18e waren ze bepalend voor mijn muzikale ontwikkeling. Maar zelfs voor die tijd nam ik al deel aan concoursen en speelde ik op festivals.” 

2 miljoen hits op YouTube

Van het optreden in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw in 2013 staat een opname op YouTube. Haar uitvoering van het Tweede pianoconcert van Rachmaninov werd al meer dan 2,3 miljoen maal bekeken. Toch is het grote concertrepertoire niet het enige wat ze graag doet. Recitals en kamermuziek zijn haar even lief. Sinds haar deelname in 2012 aan de Academy van het muziekfestival in Verbier, in de Zwitserse Alpen, is de interesse in kamermuziek nog toegenomen. “Kamermuziek is heel intiem, heel klein. Samenspelen met een of meerdere andere musici vraagt dat je er beiden naar streeft een eenheid te worden, door naar elkaar te luisteren en jezelf te vergeten.” 

Op de knieën

Sinds een jaar vormt ze op de podia geregeld een duo met de Duitse cellist Benedict Kloeckner. Haar eerste kennismaking met Kloeckner vond plaats op weg naar het Verbier Festival. Ze vertelt met veel plezier hoe ze op een heel strak reisschema nét nog de laatste trein naar Verbier probeerde te halen. Maar het ging bijna mis, en rennend met haar koffers vloog ze van het aankomstperron 2 naar perron 59, waar de laatste trein nog zou wachten. “Ik begreep niks van die nummering, maar ik zag een jongeman die net als ik met koffers door het station aan het racen was. Hij had een cellokoffer bij zich en ik riep buiten adem: ‘Verbier?’ en hij riep al rennend: ‘Ja!’ Hij hielp me met mijn bagage bij het instappen, maar ik struikelde en viel op mijn knieën.” Met een grote lach: “Benedict mag nog graag mensen wijsmaken dat ik bij onze eerste ontmoeting op mijn knieën ging voor hem, maar wat ik vertel is de échte waarheid!”

Justice was done

Na een recent optreden van Anna Fedorova in Londen schreef een criticus: ‘justice was done to the music and the composer’. De jonge pianiste bevestigt dat ze veel werk maakt van de muziek maar ook zeer geïnteresseerd is in de componist, zoals Rachmaninov, wiens Sonate in g voor cello en piano op het programma staat in de Edesche Concertzaal. “Ik probeer van alles te weten te komen over de componist. Toen Rachmaninov de cellosonate componeerde was hij depressief, het was een moeilijke tijd voor hem. De sonate zit vol hoop en geluk, maar je hoort ook zorg en twijfel. Het stuk heeft ook donkere kanten. Met die kennis probeer ik dieper tot de kern van de muziek door te dringen.”

Bestel kaarten voor het bijzondere concert van Anna Fedorova en Benedict Kloeckner op Tweede Kerstdag! 

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit