Logo concertzaal
Lees het interview met Anna Vinnitskaya. Foto: Marco Borggreve

Anna Vinnitskaya: "Ik geef me altijd voor de volle honderd procent"

De gouden muiltjes van operazangeres Iris de Koomen

Geschreven door Redactie in Artiesten, Interviews, Opera per Tutti, Iris de Koomen op 8 oktober 2015

“Holland’s Got Talent is drie keer gewonnen met opera”, vertelt sopraan Iris de Koomen van Opera per Tutti. “Gordon viel letterlijk van zijn stoel. Krijg nu wat, dacht ik. Blijkbaar is er toch behoefte aan opera, maar hoeft het niet direct van het hoogste intellectuele niveau zijn.”

Beleef de Opera Experience van Opera per Tutti in de Edesche Concertzaal op vrijdag 30 oktober 2015!

Opera per Tutti brengt opera voor iedereen

"Mylou maakt er echt een feestje van!" Aldus operazangeres Iris de Koomen (links) over de artistiek leider van Opera per Tutti (rechts). Foto: Erik van der Eik

Door Caroline de Vente

“Het is waanzinnig leuk om steeds in te springen op wat mensen willen horen. Je kunt zoveel leuke dingen doen met opera!” Aan het woord is sopraan Iris de Koomen. Vol enthousiasme vertelt ze over het verleden en heden van haar vak. En natuurlijk over de rol die ze vanavond vertolkt bij Opera per Tutti, hoewel ze op het moment van het interview nog niet precies weet hoe die eruit zal zien. De Koomens visie sluit in ieder geval naadloos aan op dat van Opera per Tutti, dat opera toegankelijk maakt voor iedereen. ‘Opera voor iedereen, met iedereen’ luidt het credo.

Feestje

Ruim twintig jaar geleden ontmoet De Koomen Mylou Mazali, artistiek leider en oprichter van Opera per Tutti, bij een masterclass van sopraan Charlotte Margiono. Tijd doet niet af aan de bewondering voor haar collega: “Mylou is zo inspirerend. Als ik een partner nodig heb voor een productie, dan moet ik echt lang nadenken wie er zo leuk is als zij. Mylou heeft een unieke manier van communiceren met het publiek, en ze weet zo ongelofelijk veel. Ze maakt er echt een feestje van!”

Vier het feestje mee en bestel vast tickets voor Opera per Tutti op vrijdag 30 oktober 2015 in de Edesche Concertzaal.

“Voor jonge mensen is het wel even spannend”

“Het programma komt een paar maanden van tevoren tot stand, waarbij je altijd variatiemogelijkheden hebt,” vervolgt De Koomen. “Mylou heeft een poule van musici, duikelt overal nieuwe talenten op. De invulling hangt ook af van wie op dat moment ‘hot’ is of niet; en wie kan of niet. Daarnaast wil Mylou slechts één keer repeteren van tevoren, terwijl je normaal voor een opera ruim zes weken aan het repeteren bent. Als je het gewend bent dan weet je het, maar voor jonge mensen is het wel even spannend.”

Zingen aan het sterfbed

De Koomen is er inmiddels, getekend door ervaring, aan gewend. In al die jaren bracht haar stem haar mooie herinneringen. “Zo heb ik eens voor de paus gezongen in de Sint Pieter met 30.000 mensen. Mijn eerste solo in Het Concertgebouw is ook zo’n moment dat ik niet vergeet, dat je door het raampje kijkt en dan in een prachtige jurk de trap afdaalt. Of een goede vriendin, die op haar sterfbed vroeg of ik nog even wat wilde zingen. Ik kan wel schakelen, maar op zo’n moment mag je niet huilen. Dan is musiceren echt topsport.”

Gouden muiltjes met pompoentjes

Ook haar optredens voor het koningshuis rekent De Koomen tot de dierbaarste momenten van haar carrière. “Dan namen ze ons mee als ‘geschenk’ tijdens staatsbezoeken. Heel bijzonder, hoor. Zat ik met een lakei te kletsen in het vliegtuig en vroeg ik hem wat voor schoenen hij eigenlijk aan had. “Gouden muiltjes met pompoentjes”, antwoordde hij toen. Daar geloof ik niets van, riep ik. Maar het was echt zo!”

“Je zingt vanuit je hart”

Als De Koomen zelf nog eens een programma samen zou stellen, dan komt één stuk daar onvoorwaardelijk in terug: “Vorrei spiegarvi oh Di, een concertaria van Mozart. Het gaat over een vrouw die waanzinnig verdrietig is, omdat ze in de steek is gelaten door haar liefde. Dan slaat de aria om en wordt ze enorm kwaad.” De Koomen houdt wat dat betreft wel van intense rollen. “Als ik oratorium zing, dan geloof ik in mijn rol. Dus ik geloof ook in Jezus als ik over hem zing. Of hij echt bestaan heeft, is op dat moment niet van wezenlijk belang. Je zingt vanuit je hart.”

Emoties

“Als ik opera zing, dan wil ik het contact met de zaal voelen. Ik wil plezier en troost geven, want dat is het leven. Het leven is niet alleen maar tra la la. Eigenlijk zijn het de emoties die de mensen kennen, daar moeten ze aan herinnerd worden. Als je het echt goed gedaan hebt, dan zie je mensen huilen en lachen. Je geeft mensen met muziek echt tools om bij hun emotie te komen.”

De eerste operavoorstelling van Opera per Tutti in de Edesche Concertzaal was een daverend succes. Lees de terugblik of wees verzekerd van een plekje en koop direct tickets voor zaterdag 30 oktober!

Opera met iedereen, voor iedereen: Opera per Tutti!
Kom naar Opera per Tutti in de Edesche Concertzaal!

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit