Logo-concertzaal

Eldbjørg Hemsing: "Vriendschappen en violen worden alleen maar beter naarmate ze langer meegaan"

Geschreven door Redactie in Artiesten, Eldbjørg Hemsing, Interviews op 15 augustus 2017

Eldbjørg Hemsing is de Noorse koningin van de viool en warm pleitbezorger van de rijke Noorse muziektraditie buiten de grenzen van Scandinavië. Samen met haar oudere zus Ragnhild behoort ze tot de top van de Noorse violisten. In het plaatsje Aurdal, waar de zussen geboren en opgegroeid zijn, hebben ze inmiddels hun eigen internationale kamermuziekfestval. Aurdal, dat tussen Oslo en Bergen ligt, was voor Eldbjørg ook lange tijd uitvalsbasis voor haar glansrijke internationale loopbaan. Hoewel ze het Noorse platteland recentelijk verruilde voor het bruisende Berlijn, blijft ze haar roots trouw en reist regelmatig terug naar de plek waar het muzikaal allemaal begon.

Eldbjørg Hemsing

Door Jan-Willem van Ree

Anders dan je misschien van een klein dorpje op het platteland van Noorwegen zou verwachten, was Eldbjørgs kindertijd gevuld met muziek. “Mijn moeder is violiste en vioollerares. Regelmatig nam ze ons mee naar concerten in naburige grotere plaatsen, waar onze liefde voor muziek langzaam werd aangewakkerd. En zoals dat gaat met zussen, wilde ik natuurlijk ook vioolles toen Raghnild haar eerste lessen kreeg”, lacht Eldbjørg.

Levende volksmuziektraditie

Niet alleen de meegekregen vioollessen vormden de zussen Hemsing muzikaal, ook de oude muziektradities uit Aurdal droegen daaraan bij. Een volksinstrument dat onlosmakelijk met dit gebied is verbonden, is de zogenaamde Hardangerviool. “Veel kinderen bespelen deze viool en op iedere muziekschool wordt er les in gegeven”, vertelt Eldbjørg enthousiast. Ze heeft dit instrument als kind ook leren bespelen en koestert deze rijke culturele traditie nu samen met haar zus Ragnhild, zowel in Noorwegen als internationaal.  

Prijzenkast

Eldbjørg Hemsing bleek al snel uitzonderlijk talent te hebben. Amper negen jaar oud won ze in 1999 de Eerste Prijs tijdens het Sparre Olsen Concours, in 2000 gevolgd door de Eerste Prijs van het Noors Jeugd Strijkersconcours én de Tweede Prijs tijdens het Kocian Internationaal Vioolconcours. Al deze prijzen openden deuren naar een inmiddels rijke internationale carrière, die haar naar alle grote Europese concertzalen bracht en verder. In  2010 maakte Eldbjørg tijdens de World Expo in Shanghai kennis met de wereldberoemde Chinese componist en dirigent Tan Dun.

Tan Dun

Samen met het Trondheim Symfonieorkest speelde Eldbjørg de wereldpremière van Tan Duns vioolconcert The Love. Het klikte zo goed tussen de componist en Eldbjørg dat een tot op heden voortdurende samenwerking ontstond. Tan Dun schreef verschillende stukken die vervolgens door de Noorse violiste in première werden gebracht, zoals het het Concert voor piano, viool, cello en orkest The Triple Resurrection. “In China is Tan Dun een echte superster en in het westen geldt hij als een van de belangrijkste levende componisten. Bijzonder aan zijn mooie en melodieuze muziek vind ik de smaakvolle balans die het vormt tussen de westerse en oosterse traditie.” Eldbjørg vervolgt lachend: “Daarbij zit ik dan op het Westerse uiteinde en Tan Dun op die van het Oosten.”

Temperament

In de Edesche Concertzaal speelt Eldbjørg muziek van een eveneens wereldberoemde componist: Felix Mendelssohn. De kritiek die nogal eens klinkt op Mendelssohns muziek, namelijk dat het drama zou missen, wuift Eldbjørg resoluut weg. “Ik zou zijn muziek vooral temperamentvol willen noemen. Bovendien zitten zijn stukken vol zangerige melodieën en sfeer. Vaak stel ik me er betoverende landschappen bij voor. Tegelijk hoor je in zijn muziek een grote helderheid, die je bij bijna geen andere componist van zijn generatie tegenkomt. Daarin is Mendelssohn beslist uniek.”

Vrienden

Voor Mendelssohns Eerste Pianotrio en zijn Pianosextet neemt Eldbjørg bevriende collega’s mee, zoals Anna Fedorova en Dana Zemtsov. Net als Eldbjørg hebben zij inmiddels vele voetstappen in de Edesche Concertzaal staan. Die onderlinge vriendschappen roeren een ander aspect van het musicus-zijn aan, want hoe verdeel je je tijd tussen werk en privé? In het leven van Eldbjørg valt dat allemaal prima op zijn plaats. “Gelukkig heb ik een goede balans tussen mijn carrière en mijn sociale leven. Zo zijn lang niet al mijn vrienden musicus, er zitten ook advocaten en dichters tussen. Het is goed om met verschillende mensen om te gaan.” Tegelijk zou ze ook niet zonder haar muziekvrienden kunnen. “Je deelt toch dezelfde passie, dat maakt het tot zulke rijke contacten.”

Steeds sterkere band

Een andere belangrijke ‘vriend’ in het leven van Eldbjørg is haar Guadagnini-viool uit 1754. “Zeven jaar heb ik dit instrument nu, maar het wordt alsmaar beter. Het is in perfecte conditie en heeft een warme en rijke klank.” Dit komt volgens Eldbjørg door de tijd die letterlijk over het instrument is gegaan. “Goede instrumenten worden naarmate ze ouder worden steeds beter. De tijd heeft grote impact op de klank. Eigenlijk geldt hetzelfde voor goede vrienden; de band wordt steeds sterker”, vertelt de violiste met een glimlach. Eldbjørg kijkt er dan ook naar uit om samen met Anna, Benedict én haar Guadagnini-viool weer in de Edesche Concertzaal te spelen. “De sfeer van de zaal en de akoestiek zijn geweldig. Hoewel ik er nog niet zo vaak ben geweest als Anna en Benedict, hoop ik in de toekomst nog vaak naar Ede terug te keren.”

Bestel kaarten voor het concert met Eldbjørg Hemsing op zaterdag 30 september.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit