Logo concertzaal
Elisabeth Brauß, interview (Foto-Monika Lawrenz)

Nieuws over onze artist in residence Elisabeth Brauß. Maandag 27 juni gaf Elisabeth Brauß een solorecital in de Londense Wigmore Hall met muziek van Beethoven, Brahms en Hindemith. Ze sloot af met Schumanns Faschingsschwank aus Wien. "A perfect end to a lovely evening", aldus presentator en zangeres Catherine Bott. De stukken van Beethoven en Hindemith speelt Elisabeth op 5 november ook in de Edesche Concertzaal. Bestel tickets:  

Elemental Classics

Geschreven door Redactie in Edesche Concertzaal Actueel op 7 april 2019

Hou je van klassieke muziek, maar wil je zeker weten dat je naar een concert gaat waar je iets hoort wat je ook kent? We hebben vijf concerten uitgekozen met muziek die ongetwijfeld herkenning oproept. Deze muziek hoor je niet alleen vaak in concertzalen, maar ook in films en commercials.

Chopin, Frédéric

Chopin - Treurmars

Zou Chopin miljonair zijn geworden als hij royalties over zijn beroemde Treurmars had ontvangen? Waarschijnlijk wel. Al in de tijd van Chopin was het een van zijn bekendste stukken en het klonk op Chopins eigen begrafenis. Ook vele andere grootheden werden onder de klanken van deze treurmars ten grave gedragen, onder wie Sir Winston Churchill, John F. Kennedy en Margaret Thatcher. Liefhebbers van jazz zullen het stuk zeker herkennen van Duke Ellington's Black and Tan Fantasy and Cab Calloway's Man from Harlem.

Anna Vinnitskaya speelt Chopins Treurmars op vrijdag 13 maart 2020.

Moessorgski - Schilderijententoonstelling

Toen Modest Moessorgski hoorde dat zijn vriend en kunstschilder Viktor Hartmann was overleden, besloot de componist een muzikaal eerbetoon aan hem te maken. Dat werd het stuk Schilderijententoonstelling. Moessorgski liet zich inspireren door tien schilderijen van Hartmann, wat heel beeldende muziek opleverde. Luister maar naar het griezelige stuk 'De Gnoom' over een boosaardige dwerg, of juist het vrolijke ballet met dansende kuikentjes. Deze stukken werden wereldberoemd dankzij de tekenfilmserie De Smurfen.

Beluister Moessorgski's Schilderijententoonstelling op zaterdag 28 september.

Moessorgski, Modest
Barber, Samuel - foto Carl Van Vechten

Foto: Carl Van Vechten

Barber - Adagio for Strings

Zwijmel lekker weg op de romantische klanken van Adagio for Strings van Samuel Barber. De zangerige melodie maakt misschien een weemoedig gevoel bij je los. Dat was ook het geval bij voormalig first lady Jackie Kennedy. Drie dagen na de moord op John F. Kennedy werd dit ter nagedachtenis van de president op de Amerikaanse radio uitgezonden. Sindsdien duikt het stuk op in soundtracks van filmklassiekers als The Elephant Man (1980). Producer William Orbit (bekend van Madonna) maakte er een danceversie van en DJ Tiësto draaide het tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2004.

Organiste Willeke Smits speelt Barbers Adagio for Strings op 1 november 2019 op het prachtige Ypma orgel van de Edesche Concertzaal. .

Bach - Johannes-Passion

Ontdek de Johannes-Passion van Johann Sebastian Bach. Dit stuk vertelt, net als zijn Matthäus-Passion het lijdensverhaal van Jezus. Maar ja, een andere evangelist betekent ook andere accenten in het verhaal. Wat er zo bijzonder is aan Bachs Johannes-Passion? Doordat het stuk aanzienlijk korter is, zit er veel meer vaart in het verhaal (er zijn minder aria's en uitgebreide koren). en komt de aangrijpende muziek heel dichtbij. Hoogtepunten zijn het groots opgezette openingskoor 'Herr, unser Herrscher' en aria's als 'Ach, mein Sinn' en 'Ich folge dir gleichfalls'.

Beluister de Johannes-Passion op Bachs 335e geboortedag op zaterdag 21 maart 2020.

Bach, Johann Sebastian
Rodrigo, Joaquín

Rodrigo - Concierto de Aranjuez

Gitaristen Izhar Elias en Fernando Cordas nemen je met het 'Adagio' uit Rodrigo's Concierto de Aranjuez mee naar het oude Spanje. Aranjuez was namelijk de naam van de residentie van de oude Spaanse koningen. Rodrigo's stuk is misschien wel het beroemdste Spaanse klassieke-muziekstuk. De melodie wordt vaak gebruikt in series, films en commercials en daarom door veel mensen herkend. Jazzlegende Miles Davis maakte de melodie nog populairder met zijn album Sketches of Spain.

Beluister Rodrigo's Aranjuez op zaterdag 28 maart 2020 door Izhar Elias en Fernando Cordas.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit