Logo-concertzaal
Severin von Eckardstein (Shane Shu Michel Cupido)
"Ik hoop het publiek te raken met mijn reis door de muziek. Dat ik, wanneer ik speel, de mensen mijn verhaal vertel, vooral tijdens de meer persoonlijk en intieme momenten van een bepaald stuk."

Elemental Classics

Geschreven door Redactie in Edesche Concertzaal Actueel op 9 april 2018

Hou je van klassieke muziek, maar wil je zeker weten dat je naar een concert gaat waar je iets hoort wat je ook kent? We hebben vijf concerten uitgekozen met muziek die ongetwijfeld herkenning oproept. Deze muziek hoor je niet alleen vaak in concertzalen, maar ook in films en commercials.

Chopin, Frédéric

Chopin - Treurmars

Chopin zou multimiljonair geworden zijn als hij royalties over zijn beroemde Treurmars had ontvangen. Al in de tijd van Chopin was het een van zijn bekendste stukken en niet toevallig klonk het op Chopins eigen begrafenis. Ook vele andere grootheden werden onder deze treurmars ten grave gedragen, onder wie Sir Winston Churchill, John F. Kennedy en Margaret Thatcher. Liefhebbers van jazz zullen het stuk zeker herkennen van Duke Ellington's Black and Tan Fantasy and Cab Calloway's Man from Harlem.

Beluister Chopins Treurmars op zaterdag 29 september 2018.

Bach - Goldbergvariaties

Volgens de verhalen zou Bach zijn Goldbergvariaties hebben geschreven voor een aan slapeloosheid lijdende graaf. Als hij de slaap weer eens niet kon vatten, liet hij zijn bediende Johann Gottlieb Goldberg delen uit Bachs variatiereeks spelen. Hoe mooi het verhaal ook zijn mag, Bachs Goldbergvariaties zijn zeker niet slaapverwekkend. Het stuk werd wereldberoemd dankzij fenomenale pianisten als Glenn Gould en Murray Perahia. In de Edesche Concertzaal klinkt het stuk in een bijzondere versie voor blokfluitkwintet.

Beluister Bachs Goldbergvariaties op vrijdag 12 oktober 2018.

Bach, Johann Sebastian
Grieg, Edvard

Grieg - Peer Gynt

Ook als je nog nooit het toneelstuk Peer Gynt hebt gezien, herken je het eerste muziekstuk Morgenstimmung direct. Een Nederlands zuivelmerk werd er door een commercial op tv heel bekend door. Geert Bierling en bariton Willem de Vries brengen het oorspronkelijke verhaal over de anti-held Peer Gynt in een prachtige versie voor orgel en stem.

Beluister Griegs 'Peer Gynt' op vrijdag 2 november 2018.

Bernstein - West Side Story

Maria, America en I feel pretty. Het werden stuk voor stuk tophits uit de wereldberoemde musical West Side Story (1957) van Leonard Bernstein. Het verhaal is gebaseerd op Shakespeare's beroemde toneelstuk Romeo en Julia, maar speelt zich af in New York, waar rivaliserende straatbendes elkaar het leven zuur maken. Tony en Maria zijn verliefd op elkaar, maar omdat ze bij verschillende bendes behoren, is hun liefde gedoemd te mislukken.

Beluister Bernsteins West Side Story op zaterdag 10 november 2018.

Bernstein, Leonard. Foto: Hank Parker

Foto: Hank Parker

Debussy, Claude

Debussy - La cathédrale engloutie

Het klinkt bijna als filmmuziek op de piano: Debussy’s pianostuk La cathédrale engloutie (De verdronken kathedraal). Voor de muziek baseerde Debussy zich op een oude Keltische legende. Vroeg in de morgen rijst een monumentale kathedraal uit het heldere zeewater op, om er rond het middaguur weer in te verzinken. Heel suggestief hoor je dat terug in de piano. De ene keer klinkt de vleugel bijna als een enorm orgel, dan weer hoor je klanken van klokken die vanuit het diepe water omhoog borrelen.

Beluister Debussy's La cathédrale engloutie op zaterdag 1 december 2018.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit