Logo-concertzaal
Robert Smith - foto Marco Borggreve

"In muziek praat je zonder taal"

Robert Smith (Fantasticus)

Emanuel Ax: "Ik zit op yoga om mijn nervositeit te bestrijden"

Geschreven door Redactie in Pianoconcerten, Artiesten, Emanuel Ax, Interviews op 22 december 2017

Meesterpianist Emanuel Ax behoort al tientallen jaren tot de absolute wereldtop. Hij speelde samen met legendarische musici als Yo-Yo Ma en Isaac Stern. En in de serie Meesterpianisten is hij een regelmatig terugkerende gast. Kenners prijzen de Pools-Amerikaanse pianist om zijn poëtische spel en briljante techniek. Zo schreef NRC Handelsblad: “Hij benadert de muziek vanuit een allesomvattende zachtmoedigheid. Hij houdt van elke noot die hij speelt."

Emanuel Ax (foto: Lisa Marie Mazzucco)

Door Wenneke Savenije                     
Tekstbewerking: Jan-Willem van Ree

Foto: Lisa Maria Mazzucco

Als pianist doet Emanuel Ax met blijmoedige allure recht aan een repertoire dat zich uitstrekt van Mozart tot aan Lieberson en Adès. Hij laat zich even overtuigend meeslepen door Beethovens weerbarstige genialiteit als door de emotionele draaikolken van Schumann of de serene visioenen van Chopin. Ax: „Het is onmogelijk om alle gevoelens die in een partituur worden uitgedrukt ook zelf ervaren te hebben. Wanneer je voldoende sympathie voelt voor de muziek die je speelt, word je er vanzelf in meegezogen.”

Nervositeit

Ax zelf is in de eerste plaats een harde werker, die nog dagelijks zo’n vier tot vijf uur per dag achter de piano zit om zijn schijnbaar moeiteloze techniek op peil te houden en zijn zenuwen onder controle te houden. „Als ik niet hard studeer voel ik me reddeloos verloren. Kort geleden ben ik op yogales gegaan om mijn nervositeit te bestrijden. Hoe ouder je wordt, hoe moeilijker het is om concerten te geven.” 

Yo-Yo Ma

De maatschappelijke tendens tot superspecialisatie heeft volgens Ax binnen de muziek een gunstige uitwerking. „Niemand stoort zich eraan als barokspecialist Roger Norrington de laat-romanticus Mahler dirigeert, mits hij dat goed doet. Ik heb zelf de pianoconcerten van Chopin op een Erard opgenomen, maar ik speel ze liever op de Steinway. Met cellist Yo-Yo Ma heb ik alle cellosonates van Beethoven uitgevoerd op oude én op nieuwe instrumenten. Tevoren legde ik het publiek uit dat het niet ging om een fanatieke wedstrijd tussen authentiek en modern. Er is ruimte voor beide benaderingen.” 

Eigen geluid

Wel vindt Ax het steeds lastiger om klassiek repertoire een eigen signatuur mee te geven. „Neem het Vijfde Pianoconcert van Beethoven. Als ik dat speel, klinken in mijn hoofd zoveel interpretaties van grote pianisten uit het verleden, dat het moeilijk is me daar niet te veel door te laten beïnvloeden. De kunst is je volledig op de partituur te richten. Dan vermengt je persoonlijkheid zich vanzelf met de noten en klinkt de muziek toch anders dan alle bestaande uitvoeringen.”

Dit is een licht bewerkte versie van een eerder interview dat op 24 februari 2010 in NRC Handelsblad verscheen. 

Zaterdag 17 maart speelt meesterpianist Emanuel Ax in de Edesche Concertzaal. Bestel kaarten.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit