Logo concertzaal
Lees het interview met Anna Vinnitskaya. Foto: Marco Borggreve

Anna Vinnitskaya: "Ik geef me altijd voor de volle honderd procent"

Noé Inui: Geen kop koffie, maar een potje viool

Geschreven door Redactie in Artiesten, Interviews, Noé Inui, Vassilis Varvaresos, Trio Bell'Arte, Benedict Kloeckner op 19 november 2014

Toen violist Noé Inui en pianist Vassilis Varvaresos twee jaar geleden voor het eerst met elkaar repeteerden, klikte het meteen. Inmiddels vormen ze een duo dat al vele toehoorders uit de stoelen heeft gekregen. Noé: “Zo'n samenwerking vind je niet elke dag.”


Noé Inui is met Trio Bell'Arte te horen in de nieuwe Edesche Concertzaal, op vrijdag 28 november. Bestel tickets! Vassilis Varvaresos speelt dan op de majestueuze Bösendorfer Imperial 290. De Edesche Concertzaal is in zijn korte bestaan geroemd om zijn akoestiek en de bijzonder mooie klank van deze zeldzame vleugel. 

EC-interview-varvaressos-knip

Noé Inui is een wereldburger pur sang. Zijn vader is Japans, zijn moeder Grieks en zijn vrouw Koreaans. Hij werd in 1985 geboren in Brussel, studeerde in Parijs en woont sinds 2006 in Düsseldorf. Vier tot vijf maanden in het jaar is hij echter op reis, voor optredens van Finland tot Argentinië en van Amerika tot Japan.

Kosmopolitisch leven

Het vereist het nodige organisatietalent om zo'n kosmopolitisch leven in goede banen te leiden – zeker nu hij een zoontje heeft – maar Noé is niet ontevreden. Een leven zonder viool kan hij zich simpelweg niet voorstellen. “De meeste mensen worden 's morgens wakker en zetten een kop koffie. Ik word wakker, speel eerst viool en drink dán koffie.”

Puur genot

Noé begon al als kleuter met viool spelen. “Mijn vader was een amateurviolist. Ik wilde als klein jochie altijd zijn viool aanraken, dus kocht hij een viooltje voor me. Toen ik vier was kreeg ik mijn eerste lessen. Ik leerde snel en mijn vader zorgde ervoor dat ik iedere dag oefende. Dat was heel natuurlijk voor me. Ik kan me niet herinneren dat ik tot mijn dertiende of veertiende één dag zonder vioolspelen heb doorgebracht."

Die ijzeren discipline veranderde langzamerhand in oprechte passie, vertelt Noé. “Zoiets komt met de tijd, je vindt het gaandeweg. Nu is vioolspelen een puur genot geworden. Ik zou nergens naartoe gaan zonder viool.”

Die tomeloze passie voor zijn strijkinstrument begon zich na zijn afstuderen rijkelijk uit te betalen. Noé won tal van prijzen op internationale competities en kwam al snel in het blikveld van concertzalen, die hem maar wat graag engageerden voor concerten. 

Varvaresos en Obama

Bij één van die concerten, in de Morgan Library in New York, ontmoette Noé Vassilis Varvaresos, een al even getalenteerde Griekse pianist. Vassilis begon eveneens als kleuter met muziek maken, studeerde ook in Parijs en won net als Noé vele prijzen. Inmiddels heeft hij onder meer een concert in Carnegie Hall en een optreden voor president Obama in het Witte Huis op zijn cv staan.

Na die eerste ontmoeting spraken Noé en Vassilis af voor een repetitie in Brussel. “Er was meteen een klik”, zegt Noé. “Ik ben een halve Griek, hij is een hele Griek. We zijn van dezelfde leeftijd en we voelen elkaar aan in het maken van muziek. Het is geweldig om zo'n samenwerking te vinden. Dat gebeurt niet elke dag.” 

Tomasso Balestrieri 

Tijdens het concert zal Noé zijn vertrouwde Tomasso Balestrieri bespelen, een Italiaanse viool uit 1764. Hij stuitte op het kostbare instrument nadat hij eerst twee jaar op een Stradivarius had gespeeld. “Ik was gewend geraakt om op een oude viool te spelen. Via een fonds in Zuid-Duitsland kwam ik bij de Balestrieri terecht. Dat was direct bingo. Alsof het mijn lot was dat ik op deze viool zou gaan spelen.”

Beleef het zelf mee: Trio Bell'Arte in de nieuwe Edesche Concertzaal. Geef een ander of jezelf dit bijzondere concert cadeau. Beluister ook de unieke concertvleugel, de Bösendorfer Imperial, en de mooie akoestiek van deze zaal, speciaal gericht op kamermuziek. Bestel hier tickets.
Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit