Logo concertzaal
Elisabeth Brauß, interview (Foto-Monika Lawrenz)

Nieuws over onze artist in residence Elisabeth Brauß. Maandag 27 juni gaf Elisabeth Brauß een solorecital in de Londense Wigmore Hall met muziek van Beethoven, Brahms en Hindemith. Ze sloot af met Schumanns Faschingsschwank aus Wien. "A perfect end to a lovely evening", aldus presentator en zangeres Catherine Bott. De stukken van Beethoven en Hindemith speelt Elisabeth op 5 november ook in de Edesche Concertzaal. Bestel tickets:  

Jan Jansen: “In ieder kamertje was iemand aan het spelen”

Geschreven door Redactie in Artiesten, Interviews, Edesche Orgelrecitals, Jan Jansen, Maarten Jansen, David Jansen op 28 mei 2015

Een alleseter noemt hij zichzelf: organist Jan Jansen speelt alle muziek graag. Maar boven dat is hij een alleskunner, die concerten geeft op piano en orgel en ook klavecimbel speelt. Een gave die hij doorgaf aan zijn drie bijzonder talentvolle kinderen. Maarten, David en Janine Jansen zijn alle drie begaafde musici. 

Geniet van de enorme muzikaliteit van organist Jan Jansen en zijn zonen en bestel tickets voor het concert op vrijdag 4 september.

Jan-jansen-organist-edesche-concertzaal

Is het een wonder dat de drie kinderen van organist Jan Jansen hun leven vullen met muziek? Allerminst, als je hun achtergrond kent. Het begon met het gezin van de organist zelf, waar veel gezongen werd bij het harmonium. “Ik was nog heel jong toen ik voor het eerst achter het orgel kroop en vanaf mijn twaalfde kreeg ik les”, vertelt hij. Maar nog voordat hij zijn orgelspel perfectioneerde speelde hij klarinet en hobo bij de harmonie in het dorp. De basis voor een veelzijdige muzikale carrière was gelegd. “Toen ik veertien was, speelde ik in kerken en was het wel duidelijk dat ik hiermee verder zou gaan”, vertelt Jan. 

Cantorij 

De echte doorslag kwam toen hij zich aansloot bij de cantorij van de Oude Kerk in Soest, onder leiding van de beroemde cantor Maarten Kooij. De cantorij bracht hem niet alleen naar het buitenland - ze zongen bijvoorbeeld in de Antwerpse Kathedraal - maar het leverde hem ook nog eens een echtgenote op. Zijn vrouw Christine Kooij zong ook in de cantorij en Maarten Kooij werd zijn schoonvader. “Ik zong zelf ook mee en begeleidde ook wel eens op het orgel. De cantorij was van een behoorlijk niveau.” Jan Jansen schopte het tot cantororganist. “De kinderen groeiden op toen ik cantororganist was bij de Oude Kerk in Soest. Ze gingen van kleins af aan mee en zongen ook. Op een gegeven moment speelden ze ook mee; David op het orgel, Maarten op de cello en Janine op de viool.” 

Kom en luister naar vader Jan Jansen in concert met zonen David en Maarten.

Muzikaliteit

“Ja, ik zag wel vanaf het begin dat de muzikaliteit er bij hen alle drie in zat. We zongen veel, na het eten zongen we altijd een paar liederen. En dan merk je echt wel of het er bij een kind in zit.” Alle kinderen vroegen zelf om les en volgden dit op hoog niveau. “Anders waren ze ook niet zo goed geworden. Maar we boden het niet per se aan. Er waren natuurlijk instrumenten in huis en er kwamen geregeld muzikanten over de vloer, dus het was wel altijd aanwezig. David heeft nog een jaar getwijfeld en even chemie gestudeerd. Toch koos ook hij ervoor om naar het conservatorium te gaan.” Samen met Jan, die inmiddels organist was van de Utrechtse Domkerk, verzorgden ze regelmatig de zaterdagmiddagconcerten in de kerk. Een traditie die hun opa Maarten Kooij startte als cantor van de Domkerk. Het monumentale Bätz-orgel van de kerk was van 1987 tot 2011 de thuisbasis van Jan Jansen.

Muziek delen

“Ik hoopte wel dat mijn kinderen de muziek in zouden gaan. Het is prettig om het met elkaar te kunnen delen”, legt Jan uit. “En we werden veel gevraagd of we als familie wilden optreden. Janine vanaf dat ze een jaar of tien was en ik denk Maarten en David veertien en vijftien jaar.” Het samenspelen is voor het gezin zo gewoon, dat het als vanzelf gaat. “We zijn zo aan elkaar gewend, we voelen elkaar zo goed aan. En met Maarten en David, die ook in Soest wonen, hoef ik ook niet echt te repeteren. Het gaat meer zo; komen jullie even langs om het stuk vast door te spelen?” Met z’n drieën komen ze naar de Edesche Concertzaal, want een optreden met de hele familie zit er niet meer in. “Nu vragen ze vaak naar Janine, maar die heeft het zo druk. Dat kan ze er echt niet bij doen. Dus dan stel ik voor om met mijn zoons te komen.” Of Jan dat niet vervelend vindt dat er dan naar één van zijn kinderen gevraagd wordt? “Nee, ik begrijp die vraag wel vanuit de concertzalen. Een bekende naam, dat is toch gemakkelijker. Maar ze heeft daar echt geen tijd voor.”

Janine Jansen

Nu de carrière van violiste Janine Jansen een hoge vlucht heeft genomen staan ze zelden met z'n allen op het podium. “We spelen bijna nooit meer met z’n allen. Dat krijg je niet voor elkaar,” vertelt Jan. “Mijn afscheidsconcert in de Dom was de laatste keer (2011 red.). Toen had ik het al heel vroeg tegen ze gezegd: ‘Hou die datum vrij’.” Het werd een indrukwekkend concert met de hele familie Jansen op het podium. Tijdens dit feestelijke afscheid werd Jan Jansen onderscheiden als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Het was het laatste concert met z’n allen, want nu zijn vrouw niet meer zingt blijft het gezamenlijk optreden beperkt tot familiefeesten. Maar: “In juni speel ik nog met Janine in haar Internationaal Kamermuziek Festival in Utrecht en daar verheug ik me op.” En nu staat eerst het concert in de Edesche Concertzaal met zonen Maarten en David op het programma. “De twee werken van Bach zijn een hoogtepunt, maar ik ben ook zeer benieuwd naar het grote orgel waar ik samen met David Mozart op ga spelen.”

Ook benieuwd naar het spel van organist en zijn zonen? Met z'n drieën bespelen ze in de Edesche Concertzaal vier instrumenten: orgel, cello, klavecimbel en piano. Bestel tickets voor het concert van Jan Jansen op 4 september.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit