Logo concertzaal
Interview met Anastasia Kobekina (Foto: Evegeny Evtyukhov
"Voor mij is muziek de krachtigste kunstvorm. Muziek gaat tot het hart. Het leert ons, mij, onbekende kanten van onszelf te ontdekken." (Anastasia Kobekina)

Jan Vayne: “Muziek maken, optreden of niks doen: ik bepaal zelf wat ik doe”

Geschreven door Redactie in Pianoconcerten, Artiesten, Interviews, Jan Vayne op 21 november 2016

Met Jan Vayne op het podium is het altijd een verrassing wat er staat te gebeuren. Voor de vijfde keer komt de pianist naar de Edesche Concertzaal voor wat inmiddels een traditie is: het kerstconcert. “Wat mij betreft mag het morgen al zijn, ik heb er zin in!” In zijn vrijgevochten leven kiest Jan graag voor een bezoek aan Ede. 

Jan Vayne in de Edesche Concertzaal

Door Grytsje Anna Pietersma

Voor pianist Jan Vayne is geen dag gelijk. “Ik heb voor een vrij leven gekozen, waarin ik zelf kan bepalen of ik muziek ga maken, ga optreden of helemaal niks ga doen.” Dit betekent gelukkig niet dat hij 23 december misschien niet op komt dagen in de Edesche Concertzaal. “Natuurlijk kom ik de verantwoordelijkheid van een gepland optreden wel na, maar ik neem die verantwoordelijkheid niet snel aan”, legt Jan uit. “Dat is niet arrogant bedoeld, je moet natuurlijk ook dingen aanpakken en gewoon werken. Maar ik vraag me altijd af wat ik werkelijk mooi vind om te doen. Zoals het concert in de Edesche Concertzaal, daar heb ik zin in, dat mag wat mij betreft ook morgen wel gebeuren. Je moet het eigenlijk voor niets willen doen. Niet voor geld, aandacht, aanzien of dat soort flauwekul.”

Vrijgevochten karakter

“Het is mijn karakter, ik wil niets moeten”, gaat Jan verder. “Ik kon na mijn studentenleven heel veel dingen doen, die mijn carrière verder brachten of die ik zelf later niet of heel moeilijk voor elkaar kon krijgen. In die periode heb ik dingen voor lief genomen, maar dat is eigenlijk het moeilijkst.” Nu ligt elke dag als het ware open voor de pianist en is hij zijn eigen baas. Maar waar andere pianisten hun uren gebruiken om gedisciplineerd te studeren, maakt Jan Vayne daar vrijwel geen tijd voor vrij. “Als je alleen maar stukken speelt, dan moet je wel”, legt hij uit. “Je bent eigenlijk in dienstverband van de componist.” Het geluk wil dat de pianist zelfs beter zegt te worden als hij niet traint. Hoe hij toch optreden na optreden weet te vullen met de mooiste muziek? “Het stroomt, maar waar het vandaan komt, dat mag Joost weten. Van het universum, van God?” 

Show is niet meer zo belangrijk

Maar ook zonder uren studeren, maakt zijn muziek wel een ontwikkeling door. “Ik merk dat ik steeds meer de neiging heb om concerten te geven met een meditatief karakter. Stilteconcerten, waarbij mensen in vervoering raken of juist heel ontspannen kunnen luisteren”, vertelt de pianist. “Daarbij is de show niet meer zo belangrijk, mensen vinden het ook fijn om zich over te geven aan de vibe.” Voor Jan zelf is dat geen enkele moeite. “Je hoeft alleen maar te zitten en de muziek rolt er gewoon uit.” Daarbij gaat hij graag de dialoog aan met het publiek. “Ik word vaak uitgenodigd voor een bepaald soort concert, maar het gebeurt ook wel dat ik vraag wat zullen we doen? Ik heb geleerd om flexibel te zijn, zonder mijn identiteit te verliezen.” Ook in Ede kan er van alles gebeuren, verzekert de pianist. De ambiance van de concertzaal en de Bösendorfer Imperial weten hem ook na vier jaar weer te inspireren. “Je vindt in Nederland maar heel weinig locaties zoals de Edesche Concertzaal, helemaal met de vleugel. Als ik dan op andere locaties kijk, staat daar alleen maar rommel.”

 Liefde en plezier

De ambiance van de locatie is één van dingen waar Jan zijn inspiratie vandaan haalt. “Ik heb wel inspiratie nodig, tenminste dingen om het uit te lokken. Zo luister ik graag naar Bach, wat mij betreft de essentie van muziek. Ik lees ook veel op internet, over uiteenlopende onderwerpen. Als ik iets opzoek, dan ga ik van de hak op de tak. Muziek, technologie, gezondheid, daar zoom ik op in. Dat is een beetje hoe ik pianospeel: heel intuïtief, impulsief, het moet geen worsteling zijn.” In Ede wacht hem een warm bad, weet de pianist. “De vleugel helpt een heel stuk, maar het is ook de organisatie en de mensen die er werken”, vindt Jan. “Dat is ook heel cruciaal om ergens naar toe te willen. Iedereen doet het met liefde en plezier. In Ede vind ik echt een compleet pakket, iets wat je bijna nergens vindt.”

Bestel kaarten en geniet zaterdag 23 december Jan Vayne in de Edesche Concertzaal.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit