Logo concertzaal
Anastasia_Kobekina_(Julia_Altukhova)_Geschreven Pers (1)

Anastasia Kobekina: "Ik houd van die salonachtige atmosfeer uit de negentiende eeuw, toen vrienden weer andere vrienden meebrachten en 's avonds samen in een kleine ruimte van muziek genoten. De Edesche Concertzaal biedt die atmosfeer. Je kunt er muziek delen en mensen ontmoeten.”


Laurens van Rooyen: "Ik houd niet van herhaling"

Geschreven door Redactie in Artiesten, Interviews, Laurens van Rooyen op 10 november 2014

Laurens van Rooyen bereidt een internationaal kerstprogramma voor, met muziek uit Oekraïne en Zweden. "De wereld is een global bazar geworden, door internet en social media. Of ik een bestaand programma uit de kast trek? Haha nee, zeker niet! En om één simpele reden: dat wil ik zelf niet. Ik wil nieuwe stukken invoeren en ik houd niet van herhaling. Natuurlijk zitten er altijd bestaande stukken in, dat zijn klassiekers die gewoon mooi zijn." 

Beleef Glamorous Christmas met Laurens van Rooyen en Kiona ten Have: bestel tickets voor zondag 21 december.

EC-interview-laurens-van-rooyen-knip

Van Rooyen heeft een hekel aan herhaling. "Ik wil niet iets naspelen, op het conservatorium was dat ook al zo. We moesten allemaal Chopin spelen, net als zoveel mensen op zoveel plaatsen ook al hebben gedaan. Ik denk dan: wat kan ik daar nu aan toevoegen?" 

Kerst in Koerdistan

"Een vriend van me komt uit Koerdistan. Ik wil me meer verdiepen in dat land. Hoe vieren ze daar kerst? Er is oorlog, maar hoe leven mensen daar? Je kunt wel even googelen, maar ik ben naar nog meer op zoek: wat is de constante factor in hun cultuur? Muziek en ritme vind je in alle culturen, het zegt zoveel over een land. Er is geen kunst zo communicatief als muziek, het gebeurt onmiddellijk en na een concert is het ook weer voorbij. Dat vind ik mysterieus. Van een schilderij kun je nog een foto maken met je smartphone en er in de trein of thuis nog eens van genieten."

Niets is wat het lijkt

Van Rooyen zit ook al zo lang in het vak. "Een reden te meer om je blijvend te vernieuwen," zegt hij. "Het is ook een natuurlijk proces. Ik ben nieuwsgierig, dat was ik als kind al. Op school werd dan iets uitgelegd en gezegd: ‘Dit is het’. En dan begon ik vragen te stellen. Als ik iets weet, dan weet ik het wel. Dan wil ik weer verder met iets nieuws. Dat bekende spreekwoord luidt toch ook: 'Niets is wat het lijkt'? Ik vind het fascinerend om dingen uit te zoeken."

"Op dit moment ben ik aan het studeren op de Sonate Pathétique van Beethoven. Het is een crime om die goed te spelen. Vroeger heb ik hem wel geleerd, maar nu wil ik het weer kunnen. Ik ben namelijk ook bezig met een boek, het heet ‘Beethoven was ook een zzp’er’. Er horen lezingen bij, en dan wil ik natuurlijk wel iets van hem kunnen spelen. Beethoven moest al zijn zaken zelf behartigen, dat wordt wel eens vergeten. Nu leren ze op het conservatorium niets over deze dingen. Maar de sector is drastisch aan het veranderen. Je moet altijd fantaseren, maar daarnaast heb je ook een bussinessplan nodig als beginnende muzikant. ..Ik heb zelf ook nooit subsidie gehad, net als Beethoven. Ik heb altijd op eigen kracht vertrouwd. Je moet nooit denken dat je uitgeleerd bent. Het is juist verrassend om je te ontwikkelen, dat helpt je keuzes te maken in je leven." 

De toon maakt de muziek

"Muziek en optredens geven is het allermooiste wat er bestaat. Voor mij dan. Maar muziek, wat is dat nou eigenlijk? Niets meer dan een middel. Maar je moet het brengen met liefde, devotie, toewijding… en ik wil zó spelen dat mensen naar me willen komen luisteren en kijken. Natuurlijk wil ik applaus. Maar boven alles wil ik delen. Ik merk het als muziek mensen raakt. C’est le ton qui fait la music. Dat probeer ik ook bij de filmmuziek die ik maak, bij de theaterproducties of de albums die ik opneem: ik zoek naar een klank die je boven jezelf uit tilt."

Dat gevoel is belangrijk voor Van Rooyen. "We maken vaak keuzes op rationele basis, we beredeneren alles. Mensen vroegen mij vroeger: ‘Wat wil je worden?’ En ik zei: ‘Concertpianist!’ ‘Moet je daar niet nog eens over nadenken? Er zijn er al zoveel!’ zeiden ze. Ik dacht: ‘Ik moet toch maar een gewone  studie kiezen en die piano erbij houden, voor er naast.’ Toen ging ik dus tóch redeneren. Maar de piano is mijn soul, mijn identiteit!  Daarom heb ik alsnog voor de muziek gekozen. Ik had een vleugel en op een regenachtige middag heb ik de toetsen gekust en besloten naar het conservatorium te gaan. Muziek staat voor mij op nummer 1."

Beleef Glamorous Christmas met Laurens van Rooyen en Kiona ten Have: bestel tickets voor zondag 21 december.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit