Logo concertzaal
Anastasia_Kobekina_(Julia_Altukhova)_Geschreven Pers (1)

Anastasia Kobekina: "Ik houd van die salonachtige atmosfeer uit de negentiende eeuw, toen vrienden weer andere vrienden meebrachten en 's avonds samen in een kleine ruimte van muziek genoten. De Edesche Concertzaal biedt die atmosfeer. Je kunt er muziek delen en mensen ontmoeten.”


Mariët Kaasschieter wordt blij van zingen

Geschreven door Redactie in Artiesten, Mariët Kaasschieter, Rien Donkersloot, Interviews, Edesche Orgelrecitals op 3 februari 2020

Sopraan Mariët Kaasschieter kan zich niet heugen dat ze ooit niet gezongen heeft: Zang is de rode draad door haar leven. Met organist Rien Donkersloot bezingt ze op 24 april 2020 de liefde tijdens een recital in de Edesche Concertzaal.

Mariët Kaasschieter - concert 24 april 2020

Door Jordi Kooiman

Mariët Kaasschieters succesvolle carrière is opgebouwd vanuit de drieslag les, lied en concert. Als vocal coach begeleidt ze leerlingen, die ze helpt “boven zichzelf uit te stijgen”, zoals ze het zelf omschrijft. Als uitvoerend musicus zingt ze onder meer bij het Nederlands Kamerkoor. Ook heeft ze meegewerkt aan een aantal grote producties van Camerata Trajectina en was ze soliste bij kooruitvoeringen. Met harpiste Lenie de Meij vormt Kaasschieter het duo Cant' Arpa en, met aanvulling van fluitiste Marion Schopman, het Ronsard Trio. “Met ons duo en trio geven we regelmatig concerten. We spelen vaak liederen van grote liedcomponisten, waarbij we de pianobegeleiding voor onze instrumenten arrangeren. Ik zing veel en graag lied. Vooral de Franse impressionisten spreken me aan.”

Blij

Zingen was van jongs af aan Kaasschieters passie. “Ik heb mijn hele leven al gezongen. Ik zat op een kinderkoor en stond te trappelen om naar het gemengde koor van mijn ouders te gaan, omdat die veel mooiere werken zongen. Ze hebben zelfs de statuten gewijzigd zodat ik daar met twaalf jaar al naartoe mocht.” Kaasschieter kan moeilijk omschrijven waar haar passie voor zang vandaan komt. “Ik word blij van zingen, dat is eigenlijk het grootste wat ik ervan kan zeggen. Als ik een Bachcantate zing, word ik heel blij. Zingen is daarbij ook een fysieke beleving. Het is goed voor je, gezond.”

Fauré

Kaasschieter zong van begin af aan klassiek, de muziek die ook bij haar thuis geluisterd werd. “In mijn puberteit luisterde ik wel andere muziek, maar ik zong altijd klassiek. In die tijd wilde ik tegenover mijn ouders niet toegeven dat ik klassiek mooi vond, ook omdat andere kinderen het niet mooi vonden. Ik weet nog dat ik weleens het requiem van Fauré uit de platenkast van mijn vader haalde en stiekem ging zitten luisteren. Als mijn ouders dan thuis kwamen, zette ik keihard AC/DC op...” Inmiddels is Bach de grootste liefde van Kaasschieter. “Ik ben dol op Bach. Voor mij komt hij op één. Zijn muziek past ook goed bij mijn stemtype. Ik ben niet iemand voor bijvoorbeeld Wagner.”

Zangles

Mariët Kaasschieter werd in de zangwereld op weg geholpen door haar nicht Hanneke Kaasschieter, ook beroepszangeres. “Zij zong een keer een solo bij mijn koor. Ik vroeg of ze me wat ademlesjes kon geven. Zij bood aan om dan echt zangles te geven. Dat heeft ze een tijd gedaan.” Kaasschieter volgde dezelfde route die haar nicht had afgelegd en ging, al op haar zeventiende, zang studeren aan het Rotterdams Conservatorium. “Ik had net als Hanneke les van Jo Bollekamp”, vertelt ze. “Tijdens het laatste jaar op het conservatorium deed ik auditie bij het Nederlands Kamerkoor. Daar zing ik nu nog steeds.”

Liefde

Kaasschieter leerde organist Rien Donkersloot kennen via een concertorganisatie in Hoeksche Waard, waar ze beiden actief voor zijn. Ze werken regelmatig samen. “Ik dirigeer bijvoorbeeld een paar ensembles, die hij vaak begeleidt. We brengen ook weleens met z'n tweeën programma's, zoals nu in de Edesche Concertzaal.” Kaasschieter en Donkersloot hebben gekozen voor een programma over de liefde. “We hebben gezocht naar muziek die mooi is om te zingen en die goed bij elkaar past. Rien speelt bijvoorbeeld een prelude van Rachmaninov, waarna ik de bekende Vocalise van Rachmaninov zing. En hij speelt een toccata van Hendrik Andriessen, waarop ik de Cantique spirituel van dezelfde componist zing.”

Four Love Songs

Een bijzonder onderdeel van het programma zijn de Four Love Songs van Margreeth de Jong, een componiste en organiste die zelf ook weleens optreedt in de Edesche Concertzaal. “Het zijn tedere liederen”, zegt Kaasschieter. “Ze zijn op een bepaalde manier eenvoudig en toch heel mooi.”

Kaasschieter ziet uit naar het optreden. “We spelen veel verschillende componisten en veel van de stukken zijn niet zo standaard. Louis Vierne hoor je bijvoorbeeld niet zo vaak. Ook de combinaties zijn verrassend. Ik denk dat een heel gevarieerd programma is!”

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit