Logo concertzaal
Elisabeth Brauß, interview (Foto-Monika Lawrenz)

Nieuws over onze artist in residence Elisabeth Brauß. Maandag 27 juni gaf Elisabeth Brauß een solorecital in de Londense Wigmore Hall met muziek van Beethoven, Brahms en Hindemith. Ze sloot af met Schumanns Faschingsschwank aus Wien. "A perfect end to a lovely evening", aldus presentator en zangeres Catherine Bott. De stukken van Beethoven en Hindemith speelt Elisabeth op 5 november ook in de Edesche Concertzaal. Bestel tickets:  

Profiel Paul Lewis: "Schubert is de muziek waar ik van hou"

Geschreven door in Edesche Concertzaal Actueel, Pianoconcerten, Artiesten, Paul Lewis op 4 augustus 2022

De beroemde Britse meesterpianist Paul Lewis opent op zaterdag 24 september het nieuwe concertseizoen van de Edesche Concertzaal. Aan de Bösendorfer Imperial imponeert hij met een even fijnzinnig als verrassend concert met muziek van zijn lievelingscomponisten Schubert, Debussy en Sibelius. Wat maakt deze pianist zo uniek dat muziekliefhebbers wereldwijd massaal op zijn recitals afkomen? 

Paul Lewis (Foto-Kaupo Kikkas)

Door Jan-Willem van Ree

Foto: Kaupo Kikkas

Liverpool

Net als voor The Beatles was de Britse havenstad Liverpool de muzikale bakermat van Paul Lewis, maar anders dan de band had de jonge Paul lange tijd niemand om zijn muzikale talent mee te delen. Hij groeide op in een onmuzikaal arbeidersgezin. In de economisch moeilijke jaren tachtig verloor zijn vader zijn baan als dokwerker en moest zijn moeder Theresa het zien te rooien als secretaresse. Aandacht voor klassiek muziek was er nauwelijks, maar de plaatselijke bibliotheek bracht uitkomt. 


Plaatselijke bibliotheek

Sinds zijn achtste bezocht Lewis de muziekafdeling om lp's te lenen van de muziek die hij uit eigen beweging had ontdekt en die hij was gaan waarderen en begrijpen: die van Beethoven, Mozart - én Schubert. Dagen en avonden luisteren naar het draaiende vinyl met opnames van het klassieke repertoire waren het begin van een carrière die Paul Lewis tot de belangrijkste en meest getalenteerde pianist van Britse afkomst sinds generaties heeft gemaakt.


Cello en piano

Na het luisteren wilde Lewis ook zelf spelen. Helaas was er op de plaatselijke basisschool geen pianoleraar, dus begon hij op een cello. "Ik was daar helemaal niet goed in", vertelt hij aan de krant The Guardian. Pas op veertienjarige leeftijd werd zijn pianotalent ontdekt door een leraar aan de Chetham's School of Music in Manchester en kon zijn ontwikkeling tot pianist pas echt beginnen. 


Alfred Brendel

Hoewel Paul Lewis van veel grote pianisten heeft les gehad, waren de uren die hij met de legendarische pianist Alfred Brendel doorbracht het meest doorslaggevend. Lewis beschouwt hem nog altijd als zijn persoonlijke mentor. "Voor mij ging toen het licht aan en dat licht is er nog steeds. Het gaat allemaal om de boodschap en hoe je die overbrengt. Bij componisten als Schubert zijn er vele lagen, vele dingen die tegelijkertijd worden gezegd, die een ander licht werpen. De kunst is om het delicate evenwicht te vinden dat die boodschap overbrengt - en Alfred was de meester van de boodschap."


Schubert

Het was eveneens Brendel die de liefde voor Schuberts muziek bij Paul Lewis verder aanwakkerde. "Alles is op een kleinere schaal dan bij Beethoven; hij is niet op zoek naar het grote effect, maar naar iets dat genuanceerder en intiemer is [...] Dit is de muziek waar ik van hou, en ik hoop dat de mensen die komen luisteren er ook van kunnen houden. Dat die ervaring van lange duur zal zijn!"


Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit