Logo concertzaal
Anastasia-Kobekina-(Foto-Evgeny-Evtyukhov)

Anastasia Kobekina: "Voor mij is muziek de krachtigste kunstvorm. Muziek gaat tot het hart. Het leert ons, mij, onbekende kanten van onszelf te ontdekken." 

Terugblik: Valentina Lisitsa gooit hoge ogen

Geschreven door Redactie in Artiesten, Terugblik, Valentina Lisitsa op 5 december 2014

Dinsdag 7 oktober moest wereldpianiste Valentina Lisitsa in de Edesche Concertzaal wegens ziekte helaas verstek laten gaan. Zaterdagavond 29 november gaf ze alsnog acte de présence in de voor een uitzinnig publiek.

Valentina Lisitsa I - fotograaf Gilbert Fran ºois - foto rechtenvrij.JPG

Maar liefst drie toegiften gaf ze na het officiële programma, waaronder het prachtige Ave Maria van Schubert in een bewerking van Liszt en Chopins zogenoemde ‘Revolutie-etude.’ 

Hoge ogen

De hoofdmoot van het concert bestond uit klassiekers uit de pianoliteratuur, zoals Beethovens Sturmsonate en de Symphonische Etüden van Robert Schumann. Hoge ogen gooide Lisitsa met de Intermezzi uit de bundels pianostukken op.116-119 van Johannes Brahms. Meer nog dan in het grote gebaar lag haar kracht dit recital vooral in de klankkleurenpracht van Brahms’ miniaturen. 

Opperste concentratie

Een boeiende afwisseling van de meest uiteenlopende sferen en stemmingen trok aan de luisteraar voorbij, met de beroemde Ballade ‘Edward’ als opmaat voor Rachmaninovs monumentale Eerste Pianosonate op. 28. Net als tussen Beethoven en Schumann, liet Lisitsa ook tussen Brahms en Rachmaninov geen ruimte voor applaus. In opperste concentratie reeg ze deze werken aan elkaar tot een soort megacompositie. Een gewaagde aanpak, maar de pianiste had het aandachtig luisterende publiek aan haar zijde. 

Uitzonderlijk uithoudingsvermogen

Tevens illustreerde Lisitsa hiermee haar uitzonderlijke uithoudingsvermogen. Niet alleen fysiek vergt dit repertoire het uiterste, ook mentaal is het zeer zwaar om muzikale spanningsbogen van ruim een uur gespannen te houden. In de finale van Rachmaninovs Eerste Pianosonate wist ze dan ook niet overal te overtuigen, maar dit weegt niet op tegen de prestatie die ze dit bijna drie uur durende recital heeft geleverd.

Reacties

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit