Logo-concertzaal
Severin von Eckardstein (Shane Shu Michel Cupido)
"Ik hoop het publiek te raken met mijn reis door de muziek. Dat ik, wanneer ik speel, de mensen mijn verhaal vertel, vooral tijdens de meer persoonlijk en intieme momenten van een bepaald stuk."

Seizoen 2017/2018

Geniet van het seizoen 2017/2018, het feestelijke vijfde seizoen van de Edesche Concertzaal! U kunt kiezen uit bijna veertig concerten, maar welke concerten passen bij u? Bekijk onze concertseries of stel zelf een serie samen met MijnSerie.

Met vlag en wimpel staat de serie van onze nieuwe artist in residence Nino Gvetadze bovenaan. Nino Gvetadze speelt ook het slotconcert van onze serie Wereldpianisten, dit seizoen met wereldwijde grootheden als Emanuel Ax en Nikolai Lugansky. De serie Strijkkwartetten is met het vermaarde Borodin Quartet zeker het vermelden waard. Ook keert het Brodsky Quartet terug.

In de serie Kamermuziek geniet u van de mooiste muziek in kleine bezetting. Nieuw is onze serie OrgelPlus rondom ons fraaie Ypma-orgel uit 1882. De klank van dit orgel mengt prachtig met andere instrumenten en zang. De vocale OrgelPlus-concerten vindt u ook terug in onze serie Edesche Liedrecitals.

Let ook op ons passieconcert met Händels ‘Brockes-Passion’. Deze passie vormt een van de hoogtepunten in de serie Oude muziek. In deze serie geeft ook het legendarische duo Wilbert Hazelzet en Jacques Ogg acte de presence. 

Graag verwelkomen we u weer in de Edesche Concertzaal!

De keuze van Nino Gvetadze

Nino Gvetadze. Foto: Sarah Wijzenbeek

Nino Gvetadze. Foto: Sarah Wijzenbeek

Zodra Nino Gvetadze aan de Bösendorfer Imperial plaatsneemt, daalt er een serene rust op het podium neer. Met haar gevoelvolle spel en perfecte techniek maakt ze steeds weer indruk. “Een geboren pianiste, die de kunst verstaat om zelfs tijdens de meest halsbrekende passages tot het hart te spreken”, schreef NRC Handelsblad.

In seizoen 2017/2018 is Nino Gvetadze artist in residence van de Edesche Concertzaal. Solo en samen met dierbare muziekvrienden laat zij in drie concerten van zich horen. Nino begint het seizoen samen met violiste Frederieke Saeijs in heerlijke vioolsonates van onder anderen Schumann en Mendelssohn. Met haar Arosa Trio schittert Nino Gvetadze in drie pakkende pianotrio’s. In het slotconcert van het seizoen geeft ze alles van zichzelf in een vlammend solorecital aan de Bösendorfer Imperial. Laat u ontroeren door Nino Gvetadze!

Nino Gvetadze (piano), Frederieke Saeijs (viool)
Vioolsonates van Schubert, Schumann en Mendelssohn
9 september 2017, 20:00 uur

Arosa Trio
Clara Schumann, Fanny Mendelssohn en Lili Boulanger
17 november 2017, 20:00 uur

Nino Gvetadze - Wereldpianisten
Schubert, Debussy en Prokofjev
21 april 2018, 20:00 uur

Wereldpianisten

In de serie Wereldpianisten hoort u de absolute wereldtop van heel dichtbij. Emanuel Ax, Nikolai Lugansky en Alexander Gavrylyuk geven het beste van zichzelf aan de beroemde Bösendorfer Imperial. Met Anna Vinnitskaya, Denis Kozhukhin en Boris Giltburg luistert u naar drie winnaars van de belangrijke Koningin Elisabethwedstrijd. Pianiste Sophiko Simsive kent u misschien al als artist in residence van het Amsterdamse Grachtenfestival. In de Edesche Concertzaal betovert ze u met de sprookjesachtige muziek van Prokofjevs ‘Assepoester’. Artist in residence Nino Gvetadze besluit de serie met een prachtig solorecital rondom Schubert en Debussy.

Klavier Bösendorfer Imperial

Alexander Gavrylyuk
Bach, Chopin en Rachmaninov
14 september 2017, 20:00 uur

Anna Vinnitskaya
Chopin, Debussy en Prokofjev
7 oktober 2017, 20:00 uur

Denis Kozhukhin
Brahms, Debussy en Gershwin
3 november 2017, 20:00 uur

Sophiko Simsive
Haydn, Schubert, Debussy en Prokofjev
24 november 2017, 20:00 uur

Nikolai Lugansky
Schumann en Rachmaninov
13 januari 2018, 20:00 uur

Boris Giltburg
Brahms, Rachmaninov en Sjostakovitsj
10 februari 2018, 20:00 uur

Emanuel Ax
Bach, Mozart, Beethoven en Liszt
17 maart 2018, 20:00 uur

Nino Gvetadze
Schubert, Debussy en Prokofjev
21 april 2018, 20:00 uur

Kamermuziek

Met haar sublieme akoestiek, intieme ambiance en natuurlijk de voortreffelijke Bösendorfer Imperial voelt iedere kamermusicus zich direct thuis in de Edesche Concertzaal. Grootheden als Simone Lamsma, Anna Fedorova, Julien Libeer, het Hexagon Ensemble en Trio Bell’Arte keren dit seizoen daarom graag terug. Daarnaast zijn vooraanstaande nieuwkomers reuze benieuwd naar de Edesche Concertzaal. Geniet van Nederlands bekendste celliste Quirine die voor het eerst samen met meesterpianist Enrico Pace is te beluisteren in onder meer Rachmaninovs indrukwekkende Cellosonate. Ook internationale topensembles zoals de Wiener Kammersymphonie weten de weg naar Ede te vinden. Samen met pianist Paolo Giacometti speelt dit kamerensemble Beethovens prachtige Derde Pianoconcert. En dan hebben we het nog niet eens gehad over violisten Rosanne Phlippens, Lorenzo Gatto en Frederieke Saeijs die ontroeren met gepassioneerde vioolsonates.

Frederieke Saeijs (viool) en Nino Gvetadze (piano)
Vioolsonates van Schubert, Schumann en Mendelssohn
9 september 2017, 20:00 uur

Anna Fedorova (piano) & Friends
Kamermuziek van Mendelssohn
30 september 2017, 20:00 uur

Paolo Giacometti (piano) & Wiener Kammersymphonie
Beethovens Derde Pianoconcert
21 oktober 2017, 20:00 uur

Hexagon Ensemble
Mozart, Debussy, Poulenc
28 oktober 2017, 20:00 uur

Arosa Trio (Nino Gvetatze, piano; Frederieke Saeijs, viool en Maja Bogdanovic, cello)
Clara Schumann, Fanny Mendelssohn, Lili Boulanger
17 november 2017, 20:00 uur

Rosanne Philippens (viool) en Julien Quentin (piano)
Bach en Stravinski
25 november 2017, 20:00 uur

Simone Lamsma (viool) en Robert Kulek (piano)
Franck, Poulenc en Ysaÿe
15 december 2017, 20:00 uur

Quirine Viersen (cello) en Enrico Pace (piano)
Beethoven, Schumann, Rachmaninov
27 januari 2018, 20:00 uur

Trio Bell’Arte (Vassilis Varvaresos, piano; Noé Inui, viool en Benedict Kloeckner, cello)
Schubert en Saint-Saëns
9 maart 2018, 20:00 uur

Lorenzo Gatto (viool) en Julien Libeer (piano)
Beethoven, Schubert en Grieg
13 april 2018, 20:00 uur

Simone Lamsma en Robert Kulek tijdens een eerder concert in de Edesche Concertzaal

Strijkkwartetten

Vier wereldberoemde strijkkwartetten brengen u in de Edesche Concertzaal op het puntje van uw stoel. In weinig andere kamermuziek gaven componisten als Beethoven, Sibelius en Sjostakovitsj zoveel van zichzelf bloot als in het strijkkwartet. In de serie Strijkkwartetten hoort u dan ook de mooiste strijkkwartetten, uitgevoerd door internationaal gerenommeerde ensembles.


Het Utrecht String Quartet neemt u met Sibelius’ enige strijkkwartet ‘Voces intimae’ mee naar de oneindige Finse wouden en meren. Het wereldberoemde Borodin Quartet speelt met Borodins ‘Tweede Strijkkwartet’ het lievelingsstuk van het ensemble. Het Bennewitz Quartet keert met Dvoráks vrolijke ‘Amerikaanse kwartet’ terug naar hun Tsjechische wortels. En het vermaarde Brodsky Quartet besluit de serie met twee late strijkkwartetten van Beethoven en Sjostakovitsj. 

Utrecht String Quartet
Tsjaikovski, Sibelius en Sallinen
16 september 2017, 20:00 uur

Borodin Quartet
Schubert, Tsjaikovski en Borodin
8 december 2017, 20:00 uur

Bennewitz Quartet & Harry-Imre Dijkstra (klarinet)
Dvorák, Schumann en Van Nieuwkerk
20 januari 2018, 20:00 uur

Brodsky Quartet
Beethoven en Sjostakovitsj
5 april 2018, 20:00 uur

Het Utrecht String Quartet keert terug in de Edesche Concertzaal.

OrgelPlus

In de serie OrgelPlus hoort u zo ongeveer alle kleurschakeringen van het prachtige Ypma-orgel (1882). Vooral komt dit orgel tot zijn recht in spannende combinaties met andere instrumenten, zoals hobo en viool, en met zang. 

Gonny van der Maten benadrukt samen met hoboïste Anja van der Maten het pastorale karakter van het Ypma-orgel. En al eerder heeft Peter Van der Velde samen met violiste Nadja Nevolovitsch overtuigend laten horen hoe harmonieus orgel en viool samen klinken. 

In de OrgelPlus-concerten van Margreeth de Jong, Dorien Schouten en Jetty Podt voegen de schitterende stemmen van sopranen Francine van der Heijden, Janet Forbes en Loes van Schothorst zich bij het instrument van de Edesche Concertzaal.

Margreeth de Jong (orgel) en Loes van Schothorst (sopraan)
Mendelssohn, Clara Schumann en De Jong
6 oktober 2017, 20:00 uur

Dorien Schouten (orgel) en Janet Forbes (sopraan)
‘Pride and Prejudice’
4 november 2017, 20:00 uur

Jetty Podt (orgel) en Francine van der Heijden (sopraan)
Franse Romantiek
2 februari 2018, 20:00 uur

Gonny van der Maten (orgel) en Anja van der Maten (hobo)
Rheinberger, Mendelssohn en Andriessen
2 maart 2018, 20:00 uur

Peter Van de Velde (orgel) en Nadja Nevolovitsch (viool)
6 april 2018, 20:00 uur

Het Ypma-orgel in de Edesche Concertzaal. Foto: Betty van de Bunt

Oude muziek

Ook dit seizoen geniet u weer van de mooiste oude muziek uitgevoerd door topspecialisten van Nederlandse bodem. Het befaamde BRISK blokfluitkwartet opent de serie in Iberische streken. Met het programma ‘Canção’ nemen de vier musici u mee naar het Spanje en Portugal van de zestiende eeuw. Camerata Trajectina maakt u deelgenoot van de rijke muziektraditie die de Reformatie heeft opgeleverd. Zo brengen de musici enkele door Luther zelf gecomponeerde liederen ten gehore. 

Ontroerend wordt ongetwijfeld het weerzien met Wilbert Hazelzet en Jacques Ogg. Deze twee legendarische grootheden uit de Nederlandse oude-muziekscene zetten het Telemann-jaar 2017 extra luister bij met hun concert rondom Telemann en zijn tijdgenoten. 

Het indrukwekkende sluitstuk van de serie ‘Oude muziek’ vormt Händels beroemde ‘Brockes-Passion’ door het Apollo Ensemble. Met rake en indringende muziek onderstreept Händel het dramatische karakter van het lijdensverhaal. Daarmee klinkt voor het eerst een echt oratorium binnen de muren van de Edesche Concertzaal.

Camerata Trajectina geeft weer een concert in Ede.

BRISK
Canção
23 september 2017, 20:00 uur

Camerata Trajectina
500 jaar Reformatie
27 oktober 2017, 20:00 uur

Wilbert Hazelzet (traverso) en Jacques Ogg (klavecimbel)
Bach, Telemann en Leclair
9 februari 2017, 20:00 uur

Apollo Ensemble
Händels Brockes-Passion
23 maart 2017, 19:30 uur

Edesche Liedrecitals

De serie Edesche Liedrecitals is een hommage aan de menselijke stem. Zo laat sopraan Lenneke Ruiten haar liefde voor het lied klinken in prachtige stukken van Rachmaninov, Liszt en Debussy. Janet Forbes en Dorien Schouten brengen een intrigerend programma rondom Jane Austen, waarbij Dorien zowel op het romantische Ypma-orgel als aan de Bösendorfer Imperial te beluisteren is. Sopraan Loes van Schothorst schittert in prachtige liederen van Fanny Mendelssohn, Clara Schumann en Margreeth de Jong, die de zangeres zelf aan het orgel begeleidt. Francine van der Heijden besluit de serie Edesche Liedrecitals met een tocht door de warme en sensuele klanken van de Franse romantiek.

Margreeth de Jong (orgel) en Loes van Schothorst (sopraan)
Mendelssohn, Clara Schumann en De Jong
6 oktober 2017, 20:00 uur

Dorien Schouten (orgel) en Janet Forbes (sopraan)
‘Pride and Prejudice’
4 november 2017, 20:00 uur

Lenneke Ruiten (sopraan) en Thom Janssen (piano)
18 november 2017, 20:00 uur

Jetty Podt (orgel) en Francine van der Heijden (sopraan)
Franse Romantiek
2 februari 2018, 20:00 uur

Concerten die niet in een serie zijn opgenomen

Lavinia Meijer in de Edesche Concertzaal

Gitaarduo Katona Twins
Bach, Kodály, De Falla
29 september 2017, 20:00 uur

Jan Vayne
Decemberconcert
2 december 2017, 20:00 uur

The Gents
Kerstconcert
16 december 2017, 20:00 uurLavinia Meijer en Feico Deutekom
Carte blanche
26 januari 2018, 20:00 uur

Izhar Elias en Fernando Cordas (gitaar)
El amor brujo
10 maart 2018, 20:00 uur

Carel Kraayenhof Ensemble
Tango, Licht Klassiek & Filmmuziek
20 april 2018, 20:00 uurBlijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit