Logo-concertzaal
Severin von Eckardstein (Shane Shu Michel Cupido)
"Ik hoop het publiek te raken met mijn reis door de muziek. Dat ik, wanneer ik speel, de mensen mijn verhaal vertel, vooral tijdens de meer persoonlijk en intieme momenten van een bepaald stuk."

Seizoen 2018/2019

Bijzonder blij zijn we met onze artist in residence Maria Milstein voor seizoen 2018-2019. Begin 2018 won Milstein de prestigieuze Nederlandse Muziekprijs. Met drie concerten is zij behalve de blikvanger van de Edesche Concertzaal, ook aanvoerder van de serie Kamermuziek. Daarin vindt u dit seizoen naast Maria Milstein wereldvermaarde grootheden als violiste Liza Ferschtman en cellist Christian Poltéra en het wereldberoemde Trio Wanderer. In de serie Wereldpianisten ontmoet u meesterpianisten als Denis Kozhukhin en Louis Lortie.

Ook onze serie Strijkkwartetten is goed bezet met het Britse Doric Quartet en het Nederlandse Dudok Quartet Amsterdam. In de serie OrgelPlus krijgt het Ypma-orgel uit 1882 gezelschap van bariton Willem de Vries, celliste Doris Hochscheid, pianist Frans van Ruth en het Roder Meisjeskoor. In de serie Edesche Liedrecitals vindt u de vocale OrgelPlus-concerten teug en een bij voorbaat memorabel concert door bariton Robert Holl. 

Let ook op ons passieconcert met Telemanns ‘Brockes-Passion’. Na het succes van Händels gelijknamige passie in het afgelopen seizoen '17/'18, is dit meesterwerk van Telemann een meer dan logisch vervolg. Deze passie vormt een van de hoogtepunten in de serie Oude Muziek, samen met de concerten van Ton Koopman en het succesvolle barokensemble Fantasticus. 

Graag verwelkomen we u weer in de Edesche Concertzaal!


Maria Milstein. Foto: Marco Borggreve

Maria Milstein. Foto: Marco Borggreve

De keuze van Maria Milstein

Maria Milstein. Foto: Marco Borggreve

Maria Milstein. Foto: Marco Borggreve

"Ze is een van de allergrootsten: intens muzikaal, volstrekt onijdel en compromisloos toegewijd aan de wensen van de componist", schrijft NRC Handelsblad over Maria Milstein. Het is de violiste ten voeten uit. Dit seizoen kan niemand om haar heen. Recent ontving ze de prestigieuze Borletti Buitoni Trust. Begin 2018 won Maria Milstein de Nederlandse Muziekprijs, de hoogste onderscheiding in Nederland voor een klassiek musicus.

Dit seizoen maakt u Maria Milstein van dichtbij mee als artist in residence van de Edesche Concertzaal. In drie concerten laat ze verschillende kanten van haar muzikale persoonlijkheid horen. Samen met haar vrienden van het Busch Trio en altviolist Miguel da Silva opent Maria Milstein het seizoen met onder meer Brahms' 'Eerste Vioolsonate' en het 'Tweede Pianokwintet' van Antonín Dvorák. Met haar Van Baerle Trio (onder meer met meesterpianist Hannes Minnaar) is Maria Milstein te beluisteren in prachtige pianotrio's van Beethoven, Schubert en Keuris. Ze besluit haar artist in residency samen met haar zus Nathalia Milstein met kleurrijke vioolsonates van Mendelssohn, Franck, Debussy en Ravel. Beleef deze meestervioliste in de Edesche Concertzaal!

Maria Milstein, Busch Trio, Miguel da Silva
Dvoráks Tweede Pianokwintet
28 september 2018, 20:00 uur

Van Baerle Trio
Pianotrio’s van Beethoven, Schubert, Keuris
19 januari 2019, 20:00 uur

Maria Milstein (viool) & Nathalia Milstein (piano)
Vioolsonates van Mendelssohn, Franck en Debussy
26 april 2019, 20:00 uur

Wereldpianisten

In de serie Wereldpianisten luistert u naar zes pianisten uit de wereldtop. Op het programma staan absolute pianoklassiekers. Filippo Gorini opent de serie met Chopins 'Tweede Pianosonate', met onder meer de beroemde Treurmars. De Israëlisch-Palestijnse pianist Saleem Ashkar neemt u mee naar de schilderachtige wereld van Debussy's 'Préludes'. Winnaar van het Liszt Concours 2017 Alexander Ullman speelt 'Sonata Appassionata', een van Beethovens bekendste pianosonates. Meesterpianist Louis Lortie besluit de serie Wereldpianisten met een persoonlijke keuze uit Liszts magistrale meesterwerk 'Années de pèlerinage'.

Filippo Gorini
Chopin, Beethoven
29 september 2018, 20:00 uur

Denis Kozhukhin
Mendelssohn, Grieg, Prokofjev
27 oktober 2018, 20:00 uur

Saleem Ashkar
Beethoven, Debussy
1 december 2018, 20:00 uur

Alexander Ullman
Haydn, Beethoven, Schubert, Liszt
23 februari 2019, 20:00 uur

Sophiko Simsive
Beethoven, Skrjabin, Sjostakovitsj
22 maart 2019, 20:00 uur

Louis Lortie
Liszts Pelgrimsjaren
6 april 2019, 20:00 uur

Klavier Bösendorfer Imperial

Kamermuziek

Of het nu gaat om vioolsonates, pianotrio's of het klarinetkwintet, de sublieme akoestiek van de Edesche Concertzaal is bij uitstek geschikt voor kamermuziek. Het Van Baerle Trio en de leden van het Koninklijk Concertgebouworkest komen daarom graag terug naar Ede. Voor virtuoos vuurwerk zorgen grote violisten zoals Liza Ferschtman en Maria Milstein. Bovendien herbergt de Serie Kamermuziek met het Trio Wanderer en Trio Martinu twee van 's werelds belangrijkste pianotrio's. Liefhebbers van de hoorn halen hun hart op bij Brahms' meesterlijke Hoorntrio in een sterbezetting van meesterpianist Severin von Eckardstein, violiste Franziska Hölscher en de Nederlandse hoornist Teunis van der Zwart. Cellist Christian Poltéra en violiste Francesca Dego tot slot nemen met Beethovens adembenemende cello- en vioolsonates alvast een voorschot op het Beethoven-jaar 2020.

Van Baerle Trio. Foto: Marnix Meulmeester

Van Baerle Trio. Foto: Marnix Meulmeester

Maria Milstein, Busch Trio, Miguel da Silva
Dvoráks Tweede Pianokwintet
28 september 2018, 20:00 uur

Christian Poltéra & Ronald Brautigam
Cellosonates van Beethoven en Saint-Saëns
6 oktober 2018, 20:00 uur

Francesca Dego (viool) & Francesca Leonardi (piano)
Vioolsonates van Beethoven, Stravinski, Ravel
13 oktober 2018, 20:00 uur

Trio Wanderer
Pianotrio’s van Schumann, Fauré, Saint-Saëns
3 november 2018, 20:00 uur

Severin von Eckardstein (piano), Franziska Hölscher (viool), Teunis van der Zwart (hoorn)
Hoorntrio’s van Brahms en Ligeti
24 november 2018, 20:00 uur

Van Baerle Trio
Pianotrio’s van Beethoven, Schubert, Keuris
19 januari 2019, 20:00 uur

Solisten uit het Koninklijk Concertgebouworkest
Mozarts Klarinetkwintet
26 januari 2019, 20:00 uur

Liza Ferschtman (viool) & Roman Rabinovich (piano)
Beethoven, Sjostakovitsj, Bartók
16 februari 2019, 20:00 uur

Trio Martinů
Pianotrio’s van Beethoven, Dvorák en Martinu
29 maart 2019, 20:00 uur

Maria Milstein (viool) & Nathalia Milstein (piano)
Vioolsonates van Mendelssohn, Franck en Debussy
26 april 2019, 20:00 uur

Strijkkwartetten

Het strijkkwartet is de symfonie van de kamermuziek. Niemand minder dan Beethoven verhief het genre tot een van de hoogste kunstvormen. Elk van de geprogrammeerde strijkkwartetten brengt daarom ieder op eigen wijze een muzikaal eerbetoon aan deze belangrijke componist. Beleef het Dudok Quartet Amsterdam in Beethovens hemelbestormende 'Grosse Fuge'. De O/MODƏRNT Solisten brengen met 'Heiliger Dankgesang' een van Beethovens meest verheven strijkkwartetten. Bovendien schuift voormalig artist in residence Nino Gvetadze aan voor Brahms' 'Eerste Pianokwartet'. Het Doric Quartet tot slot verbindt Beethovens 'Zesde Strijkkwartet' met sfeervolle stukken van Mendelssohn en Britten.

Dudok Quartet Amsterdam
Beethoven & Janácek
26 oktober 2018, 20:00 uur

O/MODƏRNT Soloists en Nino Gvetadze
Beethoven en Brahms
9 februari 2019, 20:00 uur

Doric Quartet
Beethoven, Mendelssohn, Britten
16 maart 2019, 20:00 uur

Dudok Quartet Amsterdam. Foto: Marco Borggreve

Dudok Quartet Amsterdam. Foto: Marco Borggreve

OrgelPlus

Het prachtige Ypma-orgel (1882) van de Edesche Concertzaal komt het best tot zijn recht in combinatie met andere instrumenten, zoals blokfluit en cello, en met zang. Beleef dit romantische orgel in vijf verschillende programma's. Gerben Budding en sopraan Margreet Rietveld nemen u mee naar de Franse romantiek van Charles-Marie Widor, Louis Vierne en hun Nederlandse navolgers. Geert Bierling en bariton Willem de Vries brengen een verhalend concert rondom de beroemde 'Peer Gynt Suites' van Grieg. Het Roder Meisjeskoor geeft samen met organist Sietze de Vries een Engels tintje aan de Edesche Concertzaal met een prachtig 'Festival of Lessons and Carols'. Matthias Havinga en Gonny van der Maten laten het Ypma-orgel horen in ronduit spannende improvisaties en composities voor orgel, blokfluit, cello en vleugel.

Frans van Ruth & Doris Hochscheid - Foto Jacqueline Imminkhuizen

Frans van Ruth & Doris Hochscheid - Foto: Jacqueline Imminkhuizen

Margreet Rietveld (sopraan) & Gerben Budding (orgel)
Widor, Vierne, Andriessen
5 oktober 2018, 20:00 uur

Geert Bierling (orgel) & Willem de Vries (bariton)
Het verhaal van Peer Gynt
2 november 2018, 20:00 uur

Roder Meisjeskoor
A Festival of Lessons and Carols - Kerstconcert
22 december 2018, 20:00 uur

Hester Groenleer (blokfluit) & Matthias Havinga (orgel)
Meesterwerken uit vervlogen tijden
1 februari 2019, 20:00 uur

Doris Hochscheid (cello), Gonny van der Maten (orgel) en Frans van Ruth (piano)
Robert Schumann en Manual de Falla
8 maart 2019, 20:00 uur

Oude Muziek

In de serie Oude Muziek beluistert u alleen maar muzikale hoogtepunten. Blokfluitkwintet Seldom Sene opent de serie met een van de grootste klassiekers uit de barok: Bachs 'Goldbergvariaties'. In de Edesche Concertzaal speelt Seldom Sene hun in brede kring gewaardeerde versie voor blokfluitkwintet. Het kwintet schafte speciaal hiervoor grote barokblokfluiten aan, waaronder de grootste ter wereld. Bovendien laat Seldom Sene de structuur van deze muziek niet alleen horen, maar ook zien. Een aanrader voor alle muziekliefhebbers!

Het Fantasticus Baroque Ensemble duikt in de wereld van de barokke triosonate voor viool, klavecimbel en gamba. Centraal op het programma staat een van de beroemdste vioolsonates uit de barok: de 'Duivelstrillersonate' van Giuseppe Tartini.

Verheugend wordt het weerzien met Ton Koopman, een van de coryfeeën van de Nederlandse oude muziek-wereld. Samen met zijn echtgenote Tini Mathot en trouwe metgezel Reine-Marie Verhagen brengt hij als geen ander de muzikale wereld van Bach en Telemann tot leven. Een prachtige opmaat tot het indrukwekkende sluitstuk van de serie 'Oude Muziek' met Telemanns 'Brockes passion'. Na het succes van de 'Brockes Passion' van Händel afgelopen seizoen, brengt het Apollo Ensemble nu opnieuw een van de top-passies uit de barok.

Blokfluitkwintet Seldom Sene
Bachs Goldbergvariaties
12 oktober 2018, 20:00 uur

Fantasticus Baroque Ensemble
Buxtehude, Tartini, Couperin
15 december 2018, 20:00 uur

Ton Koopman, Tini Mathot & Reine-Marie Verhagen
Bach & Telemann
15 februari 2019, 20:00 uur

Apollo Ensemble
Telemanns 'Brockes Passion'
23 maart 2019, 19:30 uur

Edesche Liedrecitals

Het mooiste instrument is ongetwijfeld de menselijke stem. In de serie Edesche Liedrecitals hoort u daarom enkele van de mooiste Nederlandse zangstemmen met muziek uit alle windstreken.

Ster-bariton Robert Holl zingt voor de derde keer in de Edesche Concertzaal. Ook nu staat zijn Weense lievelingscomponist Franz Schubert prominent op het programma. Bariton Willem de Vries vertelt en zingt het beroemde verhaal van Griegs Noorse antiheld Peer Gynt. 

Sopraan Margreet Rietveld neemt u mee naar de wereld van het Franse geestelijke lied met onder meer Widors 'Ave Maria' en 'Miroir de Peine' van Hendrik Andriessen.

Vocaal Ensemble Quink besluit de serie met een sfeervol Engels programma. Onder de titel 'Music, when soft voices die' brengen de vier zangers muziek uit de tijd van Queen Victoria tot leven.

Robert Holl en Roger Braun. Foto: Jacqueline Imminkhuizen

Robert Holl & Roger Braun
Foto: Jacqueline Imminkhuizen

Margreet Rietveld (sopraan) & Gerben Budding (orgel)
Widor, Vierne, Andriessen
5 oktober 2018, 20:00 uur

Geert Bierling (orgel) & Willem de Vries (bariton)
Het verhaal van Peer Gynt
2 november 2018, 20:00 uur

Robert Holl (bariton) & Roger Braun (piano)
Schubert: Im Freundeskreis
9 november 2018, 20:00 uur

Quink Vocaal Ensemble
When soft voices die
15 maart 2019, 19:30 uur

Concerten die niet in een serie zijn opgenomen

Gitaarduo Katona Twins
Van Scarlatti tot Beatles
10 november 2018, 20:00 uur

Lavinia Meijer (harp) & Heiko Dijker (tabla)
Lavinia’s wildcard
16 november 2018, 20:00 uur
23 november 2018, 20:00 uur

Jan Vayne
Kerstconcert
21 december 2018, 20:00 uur

Annamária Fábián (gitaar)
Piazzolla, Jobim, Dyens
9 maart 2019, 19:30 uur

Katona Twins. Foto: Jacqueline Imminkhuizen

Katona Twins
Foto: Jacqueline Imminkhuizen

Blijf op de hoogte!


Ontvang de nieuwsbrief


Contact

Edesche Concertzaal
Amsterdamseweg 9
6711 BE Ede
0318 - 200 214
info@edescheconcertzaal.nl

Logo Edesche Concertzaal wit